Nätverk ger data till alla

27 april 2021
Lily Hansen

Om man går fram till en person på stan och ställer frågan ”vad är ett nätverk?” – vilket svar får man då? Förmodligen skulle de flesta svara att det är en samling människor som ingår i en gemenskap. Det kan vara arbetsrelaterat nätverk eller ett nätverk inom ett fritidsintresse. Ställ sedan frågan ”vad innebär ett datanätverk?”. 

Förmodligen kommer de mer att likna ett frågetecken än att svara på frågan. Undantaget är om man träffat på någon som är nätverkstekniker eller har kännedom om datanätverk. Troligtvis skulle en gissning från personen vara att det är någon form av ansamling sladdar för internet. 

Många vet inte vad ett nätverk är utan förutsätter bara att saker och ting ska fungera utan att man behöver ha bakgrundskoll. Det kanske inte är konstigt, de flesta kopplar in sin router i väggen och sedan är det klart.

Nätverk för alla fastigheter

För den som äger en fastighet får man ett annat svar när det gäller nätverk för datorkommunikation. Att ha en leverantör av bredband med mera är inget svårt, de sätter in en box i exempelvis källaren, så är det klart. Nästa steg är att få bredband till lägenheter eller kontor inom fastigheten. 

Är man själv nätverkstekniker kanske man klarar av att dra det själv. De flesta väljer att kontakta en kunnig firma med erfarenhet och bra omdöme för att göra jobbet så det blir rätt gjort. Anlitar man en nätverksfirma som installatör blir det ordning och reda. De märker noga upp alla sladdar och lämnar inte sladdhärvor efter sig. 

Det blir lättare för nätverkstekniken att gå in och lösa problem som kan uppstå i framtiden när det inte är ett stort sladdtrassel. Nätverk är idag lika naturligt som elen är i hus och fastigheter. Framtiden är här redan nu och visar vägen för ett modernt uppkopplat samhälle. 

Fler nyheter